
Najbolji svetski kuvar: Uzbudljiva životna priča pionira molekularne gastronomije, Ferana Adrije
Mogli ste sigurno čuti da je Feran Adrija najbolji svetski kuvar. Sigurno jeste jedan od najkreativnijih. Gourmet magazin proglasio je Adriju ,,Salvadorem Dalijem kuhinje”. Njegov restoran El Bulli proglašen je najboljim restoranom na svetu od strane prestižnog magazina Restoran pet puta. Nakon što je zatvorio restoran 2011.godine, počeo je da piše kulinarsku enciklopediju, pokrenuo Bulli Fondaciju i počeo da radi na različitim kulinarskim projektima. Bez sumnje, Feran Adrija imaće istaknuto mesto u istoriji kulinarstva.
Detinjstvo
Feran je rođen 14.maja 1962.g. U predgrađu Barselone. Njegovo rano školovanje odvijalo se u Barseloni, a sa 14 godina upisao se na Institut Verge de la Merci kako bi studirao biznis. 1980, sa 18 godina napušta školu, jer mu je bilo dosadno.
Prvi posao u kuhinji
Adrija je svoju kulinarsku karijeru započeo 1980.godine kao perač sudova. Da bi zaradio novac za letovanje na Ibici, Adrija je prihvatio posao pranja sudova u francuskom restoranu Hotela Playafels u Kasteldefelsu, Španija.
Tamo je naučio klasične kulinarske tehnike koje mu je šef kuhinje preneo kroz ,,Praktikum” (“El Practico”), španski ekvivalent Eskofijerovog Kulinarskog vodiča (“Le Guide Culinaire”). Adrija se dokopao Ibice, gde je radio u Klubu Cala Lena 4 meseca 1981. i 1982.godine.
Adrija je svoju kulinarsku karijeru započeo 1980.godine kao perač sudova. Da bi zaradio novac za letovanje na Ibici, Adrija je prihvatio posao pranja sudova u francuskom restoranu Hotela Playafels u Kasteldefelsu, Španija.
Vojna služba i prvi posao šefa kuhinje
Nakon Ibice, vratio se u Barselonu i radio u nekoliko restorana dok nije dobio posao u čuvenom Finisterre restoranu gde je postao pomoćni kuvar. Adrija je napustio Finisterre kako bi odslužio obavezni vojni rok. Služio je u španskoj mornarici u mornaričkoj bazi u Kartagini. Bio je deo kuhinjskog osoblja general-kapetana, da bi u jednom trenutku postao šef kuhinje po prvi put u svom životu.
Bio je deo kuhinjskog osoblja general-kapetana, da bi u jednom trenutku postao šef kuhinje po prvi put u svom životu.
Adrija upoznaje Bulli
Adrija je vojni rok odslužio i avgustu 1983.godine. Malo nakon odlaska iz mornarice, dobio je šansu u El Bulli restoranu, Španija. Šefu se dopalo ono što je video i Adriji je ponuđen posao linijskog kuvara (Chef de Partie). Adrija je tada imao 22 godine. 18 meseci kasnije postao je šef kuhinje.
El Bulli postaje zvezda (Zapravo 3 zvezde) a Adrija najbolji svetski kuvar
Pre nego što je Adrija počeo da radi u njegovoj kuhinji, El Bulli je bio relativno nepoznat restoran. Smešten u malom gradu Roses na obali Katalonije, oko 2 sata severno od Barselone, na kraju uskog, krivudavog planinskog puta. El Bulli je bio poznat kao tradicionalni restoran francuske kuhinje. Kada se Adrija pridružio kolektivu, menadžer restorana Džuli Soler mu je preporučio da putuje kako bi došao do svežih ideja koje bi koristio u kuhinji. Adrija je posetio neke od najboljih francuskih restorana gde je pokupio ogroman broj tehnika od mnogih kulinarskih majstora. El Bulli je pre njegovog dolaska imao jednu Mišelinovu zvezdicu, da bi pod njegovom kuvarskom palicom dobio dve 1990.godine i tri zvezdice 1997.godine.
Adrija je posetio neke od najboljih francuskih restorana gde je pokupio ogroman broj tehnika od mnogih kulinarskih majstora.
Molekularna Gastronomija
Pred kraj osamdesetih godina, Adrija je počeo da izvodi kulinarske eksperimente koji će u potpunosti promeniti mesto koje El Bulli zauzima u istoriji gastronomije. Adrijini eksperimenti često se povezuju sa molekularnom gastronomijom, primenom nauke u kulinarskim tehnikama i kulinarskim fenomenom. Njegove kreacije su stvorene da iznenade i oduševe goste, ali je nezaboravan ukus uvek krajnji cilj.
Adrija je najpoznatiji po svojoj ,,kulinarskoj peni”, koju danas koriste kuvari širom sveta. Kulinarska pena se sastoji od prirodnih ukusa (slatkih ili slanih) pomešanih sa prirodnim sredstvom za geliranje. Ova mešavina se zatim sipa u bocu za šlag odakle se pena izbacuje uz pomoć azotsuboksida (gasa smejavca).
Kako bi se kreativni ciljevi restorana ostvarili, El Bulli bi bio zatvoren 6 meseci svake godine tokom kojih je Adrija putovao kako bi se inspirisao, izvodio eksperimente i usavršavao recepte u svojoj kulinarskoj laboratoriji, po imenu Radionica (El Taller).
Možda Adrija jeste najbolji svetski kuvar, ali restoran je radio sa gubitkom, uprkos visokim cenama obroka i milionima zainteresovanih da dobiju jedno od 8.000 rezervacija koje su bile ponuđene svake sezone. Adrijine knjige o El Bulli-ju pomogle su mu da opstane do 2011, kada je doneta odluka o zatvaranju.
,,Nemojte zaboraviti da je veoma dobra sardina uvek bolji izbor od ne tako dobrog jastoga.” -Feran Adrija
Posle El Bulli-ja
El Bulli restoran je pretvoren u El Bulli Fondaciju. Muzej po imenu El Bulli 1846 otvoriće se u Đironi kako bi prezentovao inovativnu kuhinju koja je tamo stvarana. Adrija piše kulinarsku enciklopediju, koja počinje sa Pićima – dubokim uronom u upotrebu pića. Trenutno razvija digitalnu platformu za onlajn kulinarsku enciklopediju. U međuvremenu sarađuje sa drugim kulinarskim majstorima na različitim projektima.
Bar Staff ti može pomoći da nađeš restorane kojima su potrebni ljudi svih nivoa znanja i iskustva. Pogledaj sve aktuelne oglase OVDE.
Ako imaš iskustva u kuhinji ili bi želeo/la da ga stekneš, Kreiraj biografiju, pogledaj oglase i prijavi se za POSAO!
Izvor: Članak Bret Mura ,The Biography of Chef Ferran Adria