
Uparivanje Hrane i Vina, doc. dr Snježana Gagić
Knjiga Uparivanje hrane i vina namenjena je ugostiteljima, ljubiteljima vina, enolozima i gastronomima. Ona će vam pružiti osnovna znanja u vezi sa vinarstvom i vinogradarstvom Starog i Novog sveta, upoznati vas sa svetski poznatim vinskim regijama i vinima, sortama vinove loze, faktorima od kojih zavisi kvalitet, senzornim ocenjivanjem i stilovima vina.
Drugi deo knjige je posvećen principima i osnovnim smernicama pri uparivanju hrane i vina. Prikazano je kako utiču slast, kiselost, tanini, alkohol i drugi faktori na percepciju hrane i obrnuto. Date su smernice u vezi sa uparivanjem grupa jela sa vinom: vino i predjela, vino i jela od riba, vino i jela od testenine, vino i jela od mesa, vino i poslastice i vino i sir. Potom sledi deo koji se bavi obrnutim smerom pa su prikazane karakteristike odabranih sortnih vina u zavisnosti od geografskog podneblja, kao i jela koja bi činila harmoničan spoj sa ovim vinima. Prikazani su predlozi vina uz odabrana jela sa regionalne restoranske ponude uz adekvatno objašnjenje u vezi sa predloženim izborom. Kako pročitati etiketu francuskih, italijanskih i španskih vina, a potom i uslužiti vino objašnjava se u završnim poglavljima. Na kraju knjige su pojašnjeni korišćeni enološki pojmovi.
Knjiga ima 320 strana, tvrdi povez, a štampana je u koloru.
Cena: 1.950,00 dinara
Pakovanje: 1 komad
PORUČI KNJIGU