
Posao barmena – 11 stvari koje ne znate o svom omiljenom barmenu
Posao barmena podrazumeva izražavanje empatije u verbalnom i tečnom obliku, ali ako niste i sami bili iza bara, biće vam teško da razumete da je taj posao mnogo više od profesionalnog dizača flaša.
1. Posao barmena izgleda lakše nego što jeste
U proseku, smena jednog barmena traje 10-12 sati, ponekad i bez pauze: tu su sati pripreme, sati čišćenja i sati služenja ljudi koji nemaju ideju o tome koliko zaista traje radno vreme jednog barmena.
2. Njihovi životi nisu žurka bez kraja
Barmen je kao roditelj na pidžama partiju: njihov posao je da omoguće svima ostalima da se dobro provedu istovremeno trudeći se da ih spreče da upadnu u nevolju. A jednom kada deca odu na spavanje, njihov posao je i da počiste nered koji je za njima ostao.
3. U okruženju u kojem je intenzitet posla veoma visok, nije lako fokusirati se na nekoliko stvari odjednom
Vešt barmen uvek želi da pripremi najbolje moguće piće, ali u posećenim barovima neophodno je napraviti balans između pažljivo pripremljenog pića i izuzetne efikasnosti. To je posebno teško neiskusnim barmenima koji ne znaju sve recepte napamet. Ako su dobili narudžbinu za Negroni, Manhattan i Old Fashioned, momentalno su u problemu i biće mnogo manje zainteresovani da sa gostima diskutuju o svim detaljima zanimljivog koktel menija.
4. Posao barmena uglavnom podrazumeva multi – tasking i elastično pamćenje
Barmeni rade mnogo stvari istovremeno. Ako ste vi zaljubljenik u koktele i volite da ih pripremate kod kuće, verovatno možete napraviti dobar Manhattan, ali je to potpuno drugačiji proces od procesa u kojem barmen pravi tri koktela odjednom, prima narudžbinu za pivo, provlači kreditnu karticu, dok 10 stranaca pokušava da sa njim ostvari kontakt očima. Većina barmena može da multi-taskuje bez problema, dobri barmeni multi-taskuju održavajući kvalitet koktela koje izbacuju na visokom nivou, dok najbolji to sve rade sa osmehom.
5. Ljudi veruju barmenima više nego svojim psihoterapeutima
Barmene ne plaćamo za njihovo vreme, barmene plaćamo da bismo kvalitetno potrošili svoje. Zbog toga savet barmena ima istu težinu kao i savet profesionalnog terapeuta, ali bez pritiska sata koji otkucava.
6. Ljudska interakcija čini da se barmeni osećaju kao ljudi
Moguće je naleteti na namrgođenog barmena koji ne želi da ćaska, ali većina barmena su vrlo otvoreni ljudi. Ne bi bili u ovoj ugostiteljskom poslu da ne vole da razgovaraju sa nepoznatim ljudima, posebno sa onima koji ostavljaju dobar bakšiš.
7. Većina koktelskih zanatlija retko naručuje koktele
Barmeni će pre svojim kolegama iza bara olakšati posao naručujući pivo ili shot, umesto koktela sa 10 sastojaka. Ali, ako nema prevelike gužve, barmen će obično pokušati da naruči piće po kojem je lokal poznat i to uvek uz čašu ledeno hladne vode. Oni ne očekuju od gostiju da naručuju na isti način, ali kada se to dogodi, budite sigurni da će vaš barmen to umeti da ceni.
8. Neki barmeni piju tokom svojih smena, ali ne svi
Neki barovi ne dozvoljavaju da osoblje pije tokom smene, mada će neki barmeni zanemariti ovo pravilo. Nije neuobičajeno da barmen popije nekoliko shot-ova tokom smene, kako bi umanjio nervozu i povećao gostoprimstvo. Ali mnogi barmeni biraju da ne piju sa gostima i ponekad će sipati vodu umesto votke da nazdrave sa gostima koji će biti pod utiskom da se barmeni podjednako dobro zabavljaju kao i oni.
9. Barmeni neće uvek zapamtiti ime, ali će uvek zapamtiti dobar bakšiš
Dobar bakšiš je najbolji način da pridobijete naklonost barmena, ali iskusni barmeni će uvek prepoznati kada pokušate da kupite njihovo prijateljstvo i to obično ne prolazi. Takođe, dobar bakšiš nije uvek samo novac – može biti i dobar stav, šala na mestu ili jednostavno sposobnost da pročitate talasnu dužinu osobe iza bara i ponašate se u skladu sa njom.
10. Piće koje barmen najradije pravi je ono u kojem ćete najviše uživati
Naručivanje barmenovog autorskog koktela može vam obezbediti blagu naklonost, ali je barmen obično spremniji da vam napravi piće na koje vam neće biti žao da potrošite novac. Ako tražite savet, dajte barmenu nekoliko nagoveštaja šta vam se dopada ili ga/je pitajte šta bi on/ona popili da su sa druge strane bara. Šanse su velike da su oni i profesionalni konzumenti a ne samo kreatori dobrih pića.
11. Devojke zapravo ne žele da spavaju sa barmenima
Dobro, možda neke žele. Ali u realnosti većina žena nema dovoljno strpljenja da čeka do 4.30 ujutru da njihov barmen završi smenu, zatvori bar, vrati se kući i popije nekoliko piva.
Imajte ovo na umu, sledeći put kada se nađete u baru i vaš barmen će sa vam velikim zadovoljstvom prirediti dobru zabavu.
Ako imaš iskustva iza bara ili bi želeo/la da ga stekneš, Kreiraj biografiju, pogledaj oglase i prijavi se za POSAO!
Izvor: BestLifeOnline